2010. május 16., vasárnap

Célok kitüzése, mentális tréning


közel 8 évvel ezelött kértek föl, hogy irjak egy rövid cikket egy nyári tábor újságjába.
már akkor is kiemelten fontosnak éreztem a fenti cimben megfogalmazott dolgok mélyére tekintést. beollózom a leiratot-kissé aktualizálva, nagybetükkel beszúrva mai kiegészitéseimet.

Gondolatok a teljesítmény-növelés egyéb lehetöségeiről a Kyokushin
Karatéban
Mentális-, lelki tréningek

Igyekszem valami sajátosat nyújtani, a témát, amiről szólok gondolat- ébresztönek szánom…
A Mesterekkel is sokat beszélgettünk különféle témakörökröl, íme az a néhány kérdés, ami kölcsönösen foglalkoztat minket, és lehet hogy néhányatokat is, pl:
-Mi okozhatja azt, hogy egyesek folyamatosan fejlödnek, mások pedig egy szint után leragadnak?
-, MI LEHET AZ OK, AMIKOR VALAKI SOKÁIG KÖZÉPSZERÜEN KARATÉZOTT ÉS EGYSZER CSAK "KILŐ" ÉS MEGTÁLTOSODIK?
-Mi lehet az oka, hogy egy kinézetre gyengébb képességű karatéka rendre sikereket ér el, a másik aki jobb alkatú, jobb mozgású alig hoz igazi eredményt?
-Miért van az, hogy itthon jól szerepel, NemzetKözi mezönyben sajnos nem túlzottan?
-Korosztály-váltás elött remekel, utána nem nagyon?
-Néha kiugró sikerei vannak, máskor érthetetlen módon
visszaesik?
-El lehet ezt intézni a szerencsére hivatkozva, vagy valami másról van szó?
Azt nem állíthatom, hogy a választ megtaláltam, viszont az évek során megfigyeltem néhány apróságot magamon s másokon. Természetesen, túl a fizikai-, technikai
felkészitések különbözőségén, a kulcs, érzésem s tapasztalatom szerint, sokszor a mentális-tréninggel (személyiség-formálással) való foglalkozás ösztönös vagy
tudatos képességében rejlik.
AZAZ A TUDAT ÉS A TEST EGYSÉGE. EZ CSAK ÚGY-- VALAKIT KÜLSÖLEG LEMÁSOLVA NEM FOG MENNI, EZT BIZONY NYITOTTAN (ÚJ DIMENZIÓK) ÉS KELLÖ ALÁZATTAL -TUDATOS ODAFIGYELÉSSEL FOGOD EGYRE JOBBAN MEGKÖZELITENI.
Célom, hogy némi rávilágitással azt, aki fogékony rá, elmozdítsam a tudatos irány felé. Elöljáróban leszögezném, hogy minden olyan állítás, tény és példa,
amit most olvasol tőlem, könyvekből*, jegyzetekből, MESTEREMTÖL származik, jómagam kipróbáltam s megtapasztaltam a gyakorlatban és így váltam a lelkes szószólójává.
Érdekességképp, már közel 16 éve foglalkozok evvel a témával (olvasok, gyüjtök anyagokat) és a legtöbb eredményemet, amit elértem ennek köszönhetem,( TANITVÁNYAIMÉRA IS KIHATVA )mégis érzem, hogy még mily kevéssé használtam ki a lehetőségeimet, a mai napig is esek vissza hibákba, de rendületlenül küzdök gyarlóságaimmal. Csapjunk bele!
• Tudod-e, - hogy van egy belsö Énképed, s hogy hogyan müködik?
• -, hogy benned is zajlik egy ún. „Belső Monológ” folyamatosan, öntudatlanul, és ennek beállitottsága határozza meg a pillanatnyi teljesítményed?
• -, hogy csak saját képzelőerőd és önfegyelmed mértéke szabhat határt céljaidnak?
• -, hogy mindenki(!) volt már sikeres valahol, valamiben igy van mintája arra, hogy előhívja és
másban is elérje, ráadásul erölködés nélkül?
• -, hogy ezt az egészet amiröl beszélek, már eddig is alkalmaztad, s talán észre sem vetted magadon?
Mindannyian a jó küzdőket, bajnokokat, magas rangú mestereket figyeljük, mi lehet a titkuk és sokszor csak a külsőségeket látjuk meg és próbáljuk másolni (fizikai képességeik, edzésmunkájuk, kinézetük, viselkedésük), a belső világukról ritkán kapunk képet.
Nézzük meg nagyon leegyszerüsíve a folyamatot( PERSZE ENNÉL JÓVAL KOMPLEXEBB), hogy bármelyikünkben belül hogyan lesz egy célból valós teljesítmény.

Alkotó képzelet>Tudatalatti>Énkép (szűrő)>fizikai képességeid,- készségeid > =cselekvés,konkrét teljesítmény.
Szinte mindenki csak a fizikai tényezökkel foglalkozik (technika-, gyorsaság-, erő-, állóképesség-, taktika fejlesztésével) és abban keresi a hibát, míg kevesek jutnak el oda, hogy a folyamat elejét is tudatosabban tudják befolyásolni a kellő irányban. Miért fontos ez? Hiába a legjobb edzésterv leírva, végrehajtva, ha a belső fékek leszabályoznak.
Idézzünk fel egy optimális esetet: minden sikeres cél, amit elértél életedben, először egy lelki képként élt benned. SZÁNJ RÁ 1 PERCET, IDÉZD FEL: ISKOLAI-, PÁRKAPCSOLATI-, MUNKAHELYI-, CSALÁDI-, MÁS HOBBY TEVÉKENYSÉGEDBEN EDDIGI SIKEREIDET.(AKÁRMILYEN KICSI VOLT IS)
Dédelgetted, újra és újra lejátszottad a mentális képernyődön, fantáziálgattál róla, milyen lesz, ha
bekövetkezik. Ez a kép rabjává tett és szinte hajtott a megvalósulás felé, plussz energiákat szabadított fel, mert forrón vágytál rá. Maga a munka is könnyebben ment, mert ott lebegett elötted a kívánatos végeredmény, s láss csodát a kellő pillanatban, a kellő mozdulatokat végrehajtva( görcsölésmentesen) elérted a célt, és előjött az a „nyerő érzés” amit csak ilyenkor élsz át ( csontjaidban is érezted). Ez felszabadított, és önbizalmat adott, hogy újabb, nagyobb célt tűzz ki magad elé és buzgón nekiláss. HA EGYSZER IS ÖSSZEJÖTT-"ZÓNÁBAN" VOLTÁL.
Miért nem sikerül így mindig? Mert legtöbbször a betáplált lelki kép: rágódás a múlton,( miért
nem jött össze?) ill. félelem a jövötől(mi lesz, ha elbukok?) azaz az Aggódás. No ebben profik vagyunk, a végeredmény is ennek megfelelö: a kudarc.
Miért ne aggódhatnánk "pozítivan?" Röviden vegyük sorra a lépéseket, hogy épülnek fel, és hol akadhatsz el bennük.
-, Alkotó képzelet(tudatos Én): ez az a hely, ahol szabadon dönthetsz, mit képzelsz magad elé, miről ábrándozol, de vigyázz, ha nem táplálsz tudatosan pozítiv célképeket, a belsö monológod (ami most is beszél folyamatosan) megszokásból is a negativumokról fog szólni, mivel a neveltetésed, környezeted (suli,munkahely, TV, médiák, barátok,KLUBTÁRSAK NÉMELYIKE ) túlnyomórészt lehangoló,középszerü mintáiból tudattalanul másolsz, célokat magad elé. Köteles vagy a szürke tömeggel sodródni? KERESS EDZÖDDEL EGY RÁD ILLÖ "ERÖS 3-AS" MEGERÖSITŐ SZÓ-LÁNCOT.
ITT LÉP BE A KÉRDÉS: TE HOGYAN TÜZÖL KI CÉLOKAT MAGAD ELÉ? MILYEN MINTÁKAT KÖVETSZ? KI TUD SEGITENI EBBEN NEKED?
Tudatalatti: éjjel-nappal müködik, sosem pihen. Mint egy célkövető rakéta, keresi a belé táplált(!) célhoz a legrövidebb utat.Hibákat vét, és korrigál, de tévedéseit elfelejti, a sikereire emlékszik.(igy épülnek ki a szokásaid). Vigyázz, mert nem vitatkozik, ami elé kerül célképként,
végrehajtja. Pl. „megpróbálom, de én ilyen vagyok”, „..őt úgyse tudom megverni..” Egy felfedezés:
Idegrendszerünk nem tud különbséget tenni a mélyen elképzelt és a valódi, átélt tapasztalatok
között! Mindkettöre ugyanúgy reagál.
Hoppá! (kosárlabdás kisérlet, 3 csoport. Egyik 3 napon át folyamatosn gyakorolta a kosárra dobást, másik csoport nem csinált semmit, a harmadik csoportot felkérték, hogy
3 napon át fejben gyakorolja a célra dobást, a végén lemérték újra őket.Eredmény :elsö-20% javulás, 2. Nulla javulás 3. 23% javulás! Próbáld fejben lejátszani azt a tétmeccset sokszor te is! Azt is játszd le, hogy spontánul reagálsz (lelki árnyékbokszolás) A GYAKORLÁSNÁL NEM SZABAD ELFELEDNI, HOGY A TUDATALATTINK KB 30 EZERSZER GYORSABB MINT A TUDATOS ÉN. AZAZ A BEIDEGZÉSNÉL A TUDATOS SZFÉRÁT HASZNÁLVA SOKAT "SZÖSZMÖTÖLVE", RÁÉREZVE FINOM MINÖSÉGEKRE , LASSABB VÉGRAHAJTÁSOKKAL KELL "ÁTVEZETNI" A PALLÓKON A TUDÁST A TUDATALATTIBA, AMI MAJD A KELLÖ PILLANATBAN A FENTI GYORSASÁGGAL FOGJA A KIVÁNT (BEISKOLÁZOTT) MÓDON ELÖHIVNI ÉS VÉGREHAJTANI!

Énkép: a személyiséged és a viselkedésed valódi kulcsa. Mint egy viszonyítási pont, megszabja korlátaid, megszűri a tudatos Éned kívánságait. ÉNKÉP-ed jobb megismeréséhez feladat: gondold végig alaposan mit jelent számodra a siker? ( a kyó-ban) és írd le! Igen, írd
csak le, és ne cenzúrázd magad, fejtsd ki részletesen, ahogy jön.( legalább önmagad felé légy öszinte, azt a papirt úgyse látja senki.)
következő: írj le tíz olyan vonást, amit csodálsz magadban… és tíz olyan vonást, ami nem tetszik
magadban..Biztos ,hogy ezek reálisak? (lehet, hogy egy torz énkép fogott eddig vissza?)
-,Szokások: életünk 95%-a a szokásainkon nyugszik, nem mindegy tehát
milyenek. Tipikus hiba: rossz szokásokon eröt venni akarattal. Nem fog menni, mert ha a képzelet és az akarat konfliktusba kerül mindig a képzelet győz. Megoldás: az új poz. szokást vizualizálni, „betáplálni”, helyettesítés módszerével kitölteni a helyét.
-,Fizikai képességeid: lehetsz bármilyen ügyes vagy kemény, ha a krízishelyzetben nincs önuralmad(mentálisan nem vagy felépítve)

1. Technikák:: Írásos célok…le szoktad írni, hogy mit akarsz elérni?,(90 napos, féléves, éves célok, Edzésterv, vágyott eredmény, ill övfokozat)
vizualizálás:célhoz kötödö fotók, tárgyak használata.(pl.egy újságcikk kivágás, kupáról fotó
stb.) –kiirni magadból, hogy mitöl félsz!(szembesülj vele és megkönnyebbülj)…
- Megerősítések használata (irásban, szóban)(..Képes vagyok rá!.)
Ja, hogy ez gyerekes, vagy túl misztifikált? „..A sikertelen ember u.a. energiát öl bele a kudarcaiba, mint a sikeres befektet a sikereibe…”
-Összefoglalás: jobb versenyeredmény ill. magasabb övfokozat eléréshez pontos tervezés, felkészülés után, ott a helyszínen elő kell hívni magadban a „nyerő érzést”, a többit a tudatalattira kell bízni, ha előtör néhány RÉGI negatív érzés, azonnal helyettesíteni, de nem görcsölni. Ne feledd, a kudarcnak általában két oka van: a hiányzó bizalom és a
túlzott erőlködés. Visszatérve, a negatív érzések az idő tolvajai. Nézzük csak, élsz jó esetben kb. 80 évet, ez kb. 29 ezer nap, azaz 700 ezer óra (ennek harmadát alvással
töltöd) és már mennyi eltelt belőle….. hány és hány órát pazarlunk el aggódással, céltalanul tengődve, múlton rágódva, ill. világos célok hiányában szinte helyben járva ,
tapogatózva…. . hogy élnéd az életed, mennyivel tudatosabban, ha tudhatnád pontosan hány órád van még hátra?


*Források: Maxwell Maltz: Pszihokibernetika I és II.
Bagolyvár kiadó ’94, ’99
Napoleon Hill: Gondolkodj és Gazdagodj
Bagolyvár kiadó ’93
Dr Joseph Murphy: Tudatalattid csodálatos hatalma
Maecenas kiadó ’91
ÉS MÉG SOK AZÓTA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése