2010. július 28., szerda

Kyokushin Harcművész Tábor, Balatongyörök 2010


" tudásod az ERŐ! "

4 klub Országosan ismert Mesterei és kiemelt harcosainak (nemzeti-, Európa,- és világbajnokoknak) aktív jelenléte mellett a családos jelleg jellemezte a táborunk hangulatát. Ahogy az edzést tartó mesterek többsége a gyerekeivel/párjával együtt jött és edzett, kikapcsolódott úgy a tanítványoknál is ez volt a jellemző.

több száz fotó itt: www.tigrisdojo.hu

A csoportokból meglepően nagyszámú férj/ feleség nemcsak kísérőként, hanem aktív karatékaként ( sokan a végére kedvet kapva) vett részt a legtöbb edzésen , még a legkisebb testvérek is (már 4-5 évvel is) lelkesen tették oda magukat a kívánalmaknak.

Az elhelyezés a régebbi ifjúsági táborok hangulatát idézte, egymással szemben körben elhelyezkedő faházak, terasszal, árnyas fákkal, alakuló térrel, társalgóval, hatalmas füves focipályával. Az időjárás az égiek jóvoltából kegyes volt hozzánk; végig ragyogó napsütéses időt fogtunk ki , ami a végefelé már edzés szempontból kihívás volt (páratartalom, kánikula) , de edzéseken felül a modern lídósított strandon bizony a Balaton feelinghez igenis kellett. Az első nap egy óriási viharral indult, ami a kívánt lehűlést meghozta, de másnapra visszajött a hőség, és csak az utolsó napon borult be újra az ég, mintegy feledtetve a hazaindulás kényszerét.

Távirati stílusban a Tábor programjaiból:

-,tudatosság fejlesztése az alaptechnikákban minden edzésen,

-, páros gyakorlatok a figyelem edzésével

-, tartás és a tengely jelentősége, használata alaptechnikák és akció közben

-, testegység érzete, parciálisan is lebontva

-, képesség fejlesztés pajzson (Agócs mester)

-,Pontkesztyű edzések kiscsoportokban lebontva (8-10 edzővel)

-,Kontra és tempó technikák begyakorlása, alkalmazása a társ (szintjéhez) sebességéhez mérten

-, finom koordinációs mozgások, társ mozdulataival összhangban

-, riadószerű éjszakai edzés, a kitartás-, készenlét-, és fegyelem edzésére

-, hajnali kilátó futás hegynek

-, reggeli kondicionális tréningek

-, Gyermek edzések végig rotációban 9 kiemelt edzővel

-, minden nap 6.00 kor instruktori edzés Tóni shihannal szűkebb körben

-,Nyílt küzdőedzés, sok aznap érkezett pihent harcossal az ország számos pontjáról fotók itt<<-->>

-, Övvizsga Shihan Karmazin György vezetésével, küzdelem

-, utánpótlás korúak házi versenye KATA/Kumite számokban –bíráskodás gyakorlása új bíróknak fotók itt<<->>

A csütörtöki délután érkezett meg Shihan Karmazin és a többi tisztségviselő , így kihelyezett MKKSZ elnökségi ülés volt a tábor közelében lévő hangulatos étteremben. Ezt követően többen maradtak edzeni is a tábor további 2 napjára( Szabó Tamás sensei, Stefi sensei, Anna sempai, Jarábik Laci sempai pl.)

A tábor előzményeiről: eredetileg 2 klubtábor közös tető alá hozatalaként indult, szakmai összefogással, amihez további 2 klub csatlakozott. Ahogy közeledtünk a kezdéshez egyre többen akartak jönni, de a helyhiány miatt csak korlátozottan tudtuk fogadni Őket.

Az országos szervezetben zajló események részeként, a szervezetünk unikumát adó szakmaiság (a többi szervezet által is elismert, keresett "know-how" ) új, közös alapokra helyezése,- a klubokon belüli erős közösségek építésével- volt a táborvezetők elsődleges célja Tóni shihan irányitásával. Persze más szakmai mühelyben (táborban) is halad e folyamat az országban, a Balatongyöröki tábor egy újabb alternativaként adott teret ennek.

A Tigris Dojo komoly létszámnövekedéssel (tavalyi 30-ról 44) vett részt aktívan, szervező klubként a munkában. Itt szeretném megköszönni Balázs sempai, Zoli sempai áldozatos csapatépitö hozzáállását, és Jenei Zsolti sempainak is, aki szerdáig erősítette a gárdát

(családi elfoglaltságai miatt) .

Meglátásom szerint a 2 gyermek csapatunk itt tudott igazán közösséggé formálódni (Újbuda és 9ker Mester u) ahogy a szülök és gyerkőceik napról napra csiszolódtak össze a kihívások alatt egymást segítve , bátorítva. A központi Dojo alapcsapata és haladói a fekete öveseinkkel szinergikusan hozták ki egymásból a maximumot és még +10%ot :-)

Ugyanígy kovácsolódott egybe a Nyíregyháziak 63 fős csapata, a Yakuzák 13 embere, Shogun Debrecen 8 karatékájával, és több más dojo tagjaival együtt.

További extra programjaink voltak:

-, csapat-épités második este. A 10 csoport a vezetőikkel több humoros közösség összekovácsoló feladatot kapott, amit jó humorral abszolváltak, dobták fel a hangulatot. Jó volt látni Mayát, Rózsa Gabit, Rácz Csabi sensei-t, Tóth Marcit , Totya sensei feleségét stb szerepelni közönség előtt.

Azt hiszem Agócs mester „Bikicsunáj” produkciója és a „turista-verziók” tettek pontot az I-re , nem maradt szem szárazon ….

-,Kilátó futás kedd 6,00 kor. Több szülő is bevállalta ezt az opcionális edzést, tüdős volt- a kilátás miatt pláne megérte.

-, Nyíregyházi csapat Bográcsozása, brutál mennyiségű alapanyagból

-,Hajókirándulás gyerkőcöknek, szülökkel. 1 óra Badacsony körül a tavon. képek itt<<-->>

-,Vera sensei délelőtti vetélkedője utánpótlás korosztálynak fotók <<-->>

-,Borfesztivál a nyitó hétvégén , zsibongó falu, sátorokkal , műsorral, finomságokkal,

-,utcabál csütörtökön

-,utolsó két nap: Capoiera-sok zenei aláfestése plusz hangulatot adott a tábornak (övvizsga küzdelem közben is! )

-Házibajnokság nem csak a fiatalokat pezsdítette föl, hanem a segítő szülőket is, újdonsült D-C kategóriás bíróinkat is,

Záró este eredményhirdetés utáni meghívott Diszkós szabadtéri bulija, „retró” és egyéb zenei betétekkel megmozgatta az összes korosztályt , a magyar számoknál a körbejáró mikrofon pedig spéci énekes képességet hozott fel, néha derültséget , néha füldugó keresgélést előidézve.

A Szakmai munkáról : akinek volt alkalma Tóni Shihannal edzeni, sejti miről beszélek, hogy mély „benyomást” tud tenni az emberre, (főleg mellizom, váll,- stb. tájékban :-) ) úgy hogy közben olyan dolgokat érzek belül , amit nem lehet leírni szavakkal. Az elmúlt 2-3 évben akinek volt szeme a látásra, észrevette milyen mélyreható változás megy végbe technikailag, attitüdben azokban, akik a shihannal szoros kapcsolatban dolgoznak hétről hétre.

Magamról mint Karatékáról pár szóban : törekedtem az összes edzéslehetőségen ott lenni és tanítványként edzeni (ez évben minimális edzést tartva), figyelmemet élesíteni, gyakorolni amennyit csak lehet. Egy ideje eldöntöttem magamban, hogy húzok egy vonalat és igenis új alapokra helyezem az eddig megismerteket, és napi szinten keresem edzéseimben a „tudati áttöréseket” amik javítják Kyokushin Karatémat. Azt veszem észre , hogy a mindennapjaim is megváltoztak amióta a tudatosságot beleviszem a napi teendőimbe, figyelek tartásomra, lehiggadva kiterjesztem a figyelmemet a körülöttem zajló eseményekre. Új célokat, kihivásokat látok magam elött és ez várakozással teli edzésvággyal tölt el.

Örömmel látom , hogy magas-öves tanítványaimat is elkapta a „gépszíj” és jönnek velem előre az úton, jobbá téve Önmagukat nemcsak az eredmények hanem a közösség javára is. Nagy szavaknak tűnnek-tudom-, de ezt csak az érzi át, aki a csapattal leedzette a frusztrációkkal teli kezdeti heteket, hónapokat, majd fokozatosan örült, amikor egymáson kezdtük észre venni az apróbb javulásokat, amik később megtöbbszörözve jöttek vissza egy-egy kihívásnál (verseny, vizsga, küzdőedzés, magánéleti dolgok).

Az hogy van egy Mester (nem is akármilyen múlttal) , aki integrálni törekszik a társ-harcművészetek hasznos-, tudatos-, előrevivő elemeit a saját tapasztalataival és napi szinten gyakorol megszállottként , egy stabil hátteret ad ennek a folyamatnak. (a jó hír, hogy egyre több Mester követője is van) Ugyanezt tették alapító Mestereink Sosai-al az élen, visszagondolva elődeikre is.

Persze Én is látom az országban itt ott felmerülő kételyeket, kérdéseket, néha ellenérzéseket, sőt áskálódásokat.

Elgondolkodtam : miért lennék maradi? Csak az a jó, amit 25-30 éven át sulykoltak belénk, az az anyag- robotszerűen? Megszokott? Na nem. Nem élek örökké. Nincs időm arra, hogy a „langyos vízben dagonyázva” , ugyanazt a lemezt hallgassam, vagy tegyem föl másoknak. Amit hosszú éveken át a felszínes külső formai jegyek tökéletesre csiszolásával elértünk nem vesztek el, de a tartalommal megtöltésük ad MOST igazi értelmet minden egyes mozdulatnak.

Ha vannak olyan dimenziók, amiket más hasonló képességű is megismert, használ, és fejlődik benne, Én mire várnék?

Hogy alázat és nyitottság szükséges a továbblépéshez?

Mihez nem kell az Életben ez a páros? Mikor, ha nem most?

Kitől, ha nem egy hiteles forrástól, akinek saját eredményei, tanitványainak sikerei, és kvázi az egész válogatott 12 éves munkájának eredménye bizonyit?

Az Élet a változás maga. Egy szervezet halála a fejlődés leállása. Egyszer olvastam egy könyvben: „ Az elmebetegség definíciója: ugyanazt csinálni mindig és más eredményt várni”.

Változni azért nem könnyű, mert nem ezt a mintát látjuk magunk előtt nap mint nap. Amint szokásává teszi az egyén a változás keresését, elfogadását, egész másképp éli meg, szinte várja.

ja, és van, aki a személyeket nézi és nem a szakmát? Eddig mit néztél a szervezetedben?(cégednél stb.) És mire jutottál vele? Ezek kicsinyes dolgok.

Ha körülnézünk az ország harcművészei körében elég könnyű megkeresni a választ, hol van ma a „Szakma” igazán. A klubom növekedésének ritmusa pedig érezteti velem, mennyire felelős vagyok másokért minden egyes tettemben, merre orientálódom, és abban is, hogy fejlesztem magam tovább a jövőben. Sokan vagyunk igy azt hiszem..

Ez a Tábor egy szakasz lezárása is volt, de egy igen izgalmas ÚJj megnyitása főként.

Mégegyszer köszönöm a Táborvezetö Mestereknek, kiemelten Tóni Shihannak ezt a hetet, minden résztvevönek az aktivitását, gratulálok a sikeresen vizsgázóknak, reményeim szerint jövöre veletek ugyanitt!

várlak mindannyiótokat szept.11-12 én a szokásos 24 órás KÜZDÖEDZÉSÜNKÖN bp-n az új Sporttemplomban már.

Menjünk közösen ezen az úton, hozzuk ki egymásból a legtöbbet, harmóniában.

Ouss!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a szakmai összefoglaló a nyári
    táborozás során.Jó benyomást kelt a csapat munka,
    ahol a szülők is beálltak a csemetéjükkel együtt.

    VálaszTörlés
  2. A fotók elrejtve, mert én nem találom

    VálaszTörlés
  3. A fotókat megnéztem,sokat mondanak a csapatról.OUSS!

    VálaszTörlés