2012. július 11., szerda


Történelmet Írhattunk....

SHSZ Nyári Szakmai Tábor és Övvizsga margójára 2012-07-07


Pár napig emésztettem  és sokat elemeztem a történteket, újra át és átgondoltam miért érzem azt  hogy történelmi mérföld kőhöz érkeztünk?
A Táborról: idén az első SHSZ keretek közt létrejött szakmai táborba jöttünk a jól megszokott Jászberényi körülmények közé. Mindenki nagy érdeklődéssel és persze némi bizonytalansággal várta ezt a hetet, hiszen minden ÚJ egy örömteli lehetőség, de egyben a régi megszokott dolgokból  és ezek komfortjából való kilépés stressze .
Kifogtuk a kánikulát, végig „szünetmentes” trópusi hőség adta meg az alaphangot, még éjszaka is nyomasztva a harcosokat a kevés légmozgású  kolesz szobákban.
Az edzések rendje hasonló volt mint az elmúlt években de struktúrájában gyökeresen más. Jóval több mentális terhelést adva, a figyelem edzése csúcsra járatva, kevesebb fizikai terheléssel  de más  izgalmas dimenziókba belépve.
Tábor szakmai vezetőjeként Shihan Bencze Antal (Tóni shihan) precízen haladt az alapoktól a összetettebb elemek felé , Shihan Karmazin György pedig a tapasztalataiból  adott értékes  kapaszkodókat az edzésein. A versenyzői csapatnak Stefi Sensei és Agócs Sensei tartott igen jó edzéseket, kiterjedt elméleti  hátteret adva hozzá.
Meghívott vendégként Szilágyi István harcművész mester mutatta meg, hol található annak  KNOW-HOW nak a minőségi forrása, amit sokan keresünk a Karaténkban.   2 nap alatt  3+1 foglalkozásban töményen és lankadni nem akaró energiával (végig a tűző napon) mutatott gyakorlati elemeket, magyarázta el újra és újra a valódi éles harci mozgás(fegyveres és pusztakezes) alapjainak esszenciáit. Mozgása komoly benyomást kelt pláne a   szerteágazó elméleti tudásával , ahogy elvezet egyszerűnek tünö gyakorlatokkal a  kreatív finom-koordinációs szint eléréshez , néha  egy ötletes külső eszköz-- a Mediball-- segítségével is. Vártam őt, hiszen már két éve , hogy hetente részt veszek az Ő edzésein is, ahol betekintést nyerhettem olyan összefüggésekbe-a gyakorlások közben felismerve- amit régen csak "misztikusnak" tartottam. Itt a táborban olyan dózist adott le, ami nekem hónapok voltak anno....
Emellett reggelente több kiemelt Mester is tartott rotációban rávezető edzéseket –mindegyik a maga egyéniségét beleadva .
Szervezet fejlesztési meetingen  eljutottunk a küldetésünk közös  megfogalmazásáig-ennek finomítása zajlik a tábor után majd.  Közgyűlés, bírói képzés és vizsga ,válogatott megbeszélés tarkította az amúgy is sűrü napokat.
A fenti események, edzések és körülmények összhatása után elérkeztünk a nagy naphoz: Szombat reggel testileg szellemileg bemosakodva indult a kyu és Dan  vizsgázók csapata a Csarnokba a busszal  " halálba indulók köszöntenek téged" arckifejezéssel. A Technikai vizsga rendhagyó módon indult: minden fekete öves klubvezető meghivást kapott, így a két Shihanon felül több tucat vizslató szempár figyelte a kandidálók minden mozdulatát.
A Vizsga felépitettsége a tábor anyagához szorosan kapcsolódott: testhasználat és izomérzetek a formai jegyekben. Shihan Karmazin bő 20 perces nyújtó , bemelegitő- és jóga gyakorlatsoraival megfelelő  állapotba hozta a jelölteket, majd elkezdődött az alaptechnikák számonkérése. Kulcsszavakban:
Jelenlét és testhasználat, aktív figyelem, és szándék a kivitelezésben.
 2 óra technikai részben  az alapállásokban ütő rúgó technikáik végrehajtása, a fenti kívánalmakkal , majd mozgásban- helyzetváltoztatás közben az egység és hatékonyság megtartása,  küzdelmi kombinációk,  páros gyakorlatok( védés- kontra,  majd taktikai küzdelem)  szerepelt végig „éles”  koncentrációval. Majd a formagyakorlat rész került sorra.
Zárásként erőnléti teszt is volt  , ami bizony sokaknak meglepetést okozott. A többség továbbvitte a testegységet és szándékot és teljesítette ezt az elvárást is.
A két Shihan többször is összehívta a klubvezetöi plénumot, rövid visszacsatolásokat adva az elvárásaikról és észrevételeket is kértek tőlünk.
Sok övvizsgán voltam már, ezen belül több  Danvizsgán is (résztvevö vagy szemlélőként)   és  elmondhatom hogy a jelenlevő kb 30 karatéka (kyu fokozatok is) teljesitménye láthatóan más volt- érezhetően javult a figyelem minden tekintetben.
A délutáni küzdelmi tesztre várva csak fokozódott a feszültség, hogy ki kap lehetőséget felállni és leküzdeni amiért jött.
Megkönnyebbülést jelentett amikor Anett, Balázs és Zoli neve elhangzott a többieké közt, arcukon megjelenő sóhaj mellett kiült egyből az előttük álló hatalmas feladat súlya is, de már az elszántsággal vegyítve: "lesz ami lesz-ezért jöttünk!" Rendkivül sajnáltam személy szerint hogy Jenei Zsolti aznapi teljesitménye nem volt kielégitö, és halasztásra kényszerült, illetve Bálintot is aki visszamondta a tábor előtt.
Arányait tekintve magas volt a sikertelenek száma és így alig tucatnyian állhattak föl a tesztre.
A senior kategória (+35 év) 10 maximált küzdelme mellett összesen öten maradtak a nagyobb szériára: 30 kumitéra hárman, 50 re pedig csak ketten – Zoli és Balázs a Tigris Dojoból!
A nyomást fokozta menetközben , hogy a huszonvalahanyadik küzdelemnél először a mellettük küzdő fiatal fiú harcos adta föl  talp sérülése miatt, majd nem sokra rá a másik ifjú hölgyet is leültették. 
Körülnéztem és csak a mi 3 jelöltünk maradt  „versenyben” . Talán sejtheted hogy a pillanatnyi büszkeségbe azonnal belevegyült az aggódás is egyből.  Anett utolsó 10 küzdelme a 30 ból  heroikus volt a top női válogatottal szemben – akik korrekt módon harcolva mindent kicsavartak fiatal amazonunkból. Harmincadiknak jómagam álltam be hogy megtiszteljem  tanítványomat azzal, hogy eljut annyira a határig amit eddig nem is gondolt volna.
A közönség ovációja és lelkesitése mellett végig bírta , és a végén megérdemelten foghatott kezet a Shihannal  és a Mesterekkel mint új elsö Danos karatéka!
A jászberényi Hütőgépgyár csarnoka eddigre is elég fülledt volt a kánikula , a tömeg  és a sorozatküzdelmek miatt, de ezután lett igazán …
Hátra volt 20 (húsz) küzdelem Balázsnak és Zolinak, akik ketten az egyre szűkebbre zárt kör közepén fordultak rá erre a „finisre” . Az SHSZ top versenyzői sorban jöttek  velük szemben(Rózsa Gabi, Balogh Zsolti, Tóth Marci, Hacskó Laci,  Garab Gergö, és még sokan) , amellett hogy sok kiemelt régi harcos is beállt megtisztelni a vizsgájukat. Az utolsó kettö fightnál mint mesterük, edzőjük Én kerültem sorra, először Balázzsal a 49. ik majd Zolival az ötvenedik menetben. Sosem felejtem el az arcukat és szemüket, ez a kétszer másfél perc –úgy érzem- sokáig emlékezetes lesz mindhármunknak.
Amikor lejárt az idő hideg borsózott a hátamon-- még most is amikor e sorokat írom--,ahogy hallottam  körülöttünk álló közösség  tapsolását , drukkolását és lelkesitését a két titánunk felé- ezek az energiák voltak azok a plusszok amit csak az érthet meg igazán aki részese volt . .   Sokat számitott a jelenlévö számos  klubtagunk segitö közremüködése, aktivitása, köszönöm ; hogy ennyien lejöttetek erre a nagy alkalomra!
A hivatalos záróceremónia csúcspontja volt és igen  felemelö érzés amikor a Shihantól átvették a leigazolt fokozatukat  sorban a jelenlévö többszáz harcos  tapsának kiséretében, őszintén mondom meghatódtam –nem kicsit.
Azért a  leirt hőség, fülledt csarnok és az óriási lelki és testi megpróbáltatás bizony igénybe vette, kimeritette  a két új Sensei-t is.
Balázst  némi  ápolás után elvittük  orvosi kontrollra a helyi kórházba, biztos ami biztos, és ennek megnyugtató eredménye után , a kollégiumban pihentek meg , "kicsit" lassabb tempójú tisztálkodás és vacsorázást követően. Jól esett  Balázsnak,Zolinak Anettnek  és nekem is, hogy oly sokan érdeklődtek aznap este de még másnap is mobilon , sms ben  a hogylétük felől. Innen is köszönöm a nevükben. De ahogy Sosai írja , a képzett harcos gyorsabban is gyógyul , valóban a késő estére már felszabadultabban, normalizálódott állapotban ültünk le a szabadban elfogyasztani pár üditöt s némi pezsgőt,  átbeszélve kiértékelve a történteket.

Miért vagyok büszke rájuk? Egy kis visszatekintés
Kovács Balázs az első Danos vizsgája után 2003 őszén csatlakozott a Klubunkhoz-fiatal harcosként a felnőtt versenyzést kóstolgatva.  Rá két évre már a munkája alapján a segédedzöm lett, majd az egyre erősödő alapozó csapat edzőjeként meghatározó egyéniséggé vált. "Jobbkezem"-nek tekinthetem sok mindenben. Aktív és sikeres versenyző mind KATA és Kumite számokban is. Preciz technikai igényessége fontos a Dojonkban, küzdöstilusában föleg a  magas rúgásaival arat.   Bíróként és a költségvetési bizottság tagjaként is sokat tesz a közösségért.
Váczi Zoltán  jó tíz éve jelent meg edzéseinken még barna övesen. Szisztematikusan és a rá jellemző maximális nyitottsággal fejlődött az évek alatt  sikeres versenyzővé és  szintén meghatározó egyéniséggé Balázzsal vállvetve. Zoli  küzdőstilusa hirhedt a csapatban;  szivós-, csibész bunyós  és dinamikus tömegmozgása  minden harcosunknak emlékezetes. 2010 eleje óta Edző is ,  dinamikusan fejlődő csoportot is vezet Újbudán, sok lelkes gyermek,majd  felnőtt tanítvánnyal. Az élete nagy része a dojokban telik, iszonyú energiákat képes mozgósítani. A Válogatott tagja, a Bíráskodásban is elismert ,  a bírói bizottság tagjaként   aktívan dolgozik a közös ügyeken.
Mindketten sok olyan falba, falakba ütköztek az ÚTON,( frusztrációk, nem kicsi sérülések,zsákutcák,lemondások stb )   aminek egy töredéke is  másokat a feladásra, vagy a középszerűségben maradásra biztatott volna. Ezek leírása nem az Én tisztem- de mint edzőjük, mesterük elmondhatom SOKAT TANULTAM tőlük ekkor, és hatottak rám nagy mértékben!
Leiter Anett 3 éve került föl hozzánk a fővárosba, már junior sikerekkel a háta mögött. Változatos és néha rögös úton vette föl a fordulatszámot nálunk , győzve le Önmagát.  Tavaly óta egy lendületes fejlődést mutatva tudott már a felnőtt női mezőnyben is jó eredményeket elérni, majd 2011-ben  Zánkán 1 kyura előrelépni. Balázzsal együtt rengeteg különedzésen készültek pluszban a kihívásokra.
Györgyövics Attila még 1996 őszén jött le az akkori Oktogon csoportomba,és járt be lelkesen Alsónémediröl rendszeresen az Én és segédedzöim tréningjeire. Szorgalma és lelkesedése példaértékű , hiszen családja, vállalkozása  mellett kitartóan edz azóta is ,  sőt 1 éve az Alsónémedi csoport újraindításával komoly edzői feladatokat is ellát hetente, A Shihan elmondása szerint is óriásit fejlődött magához képest. 
Összes akció fotó: ITT <<->> és  ITT <<->>

Visszatérve a kezdő gondolathoz: mitől is mérföldkö ez a nap?
A sikeres vizsgázóink szemszögéből: évek munkája érett be- persze adott szinten- úgy hogy mindannyian tudtuk- nem a "csík"  , nem a fokozat maga a cél!  Aki végig dolgozta csak a az elmúlt 1 évet az SHSZ keretei között: érzi igazán mennyit is NEM TUD még a valódi harcművészetből.  MAGA a MEGMÉRETTETÉS volt a lényeg, az hogy a mostani átmeneti időkben  is le tudjuk mérni, hogy állunk a régi szokásos beidegződések átformálásával az  új szokások ( test-tudatosabb mozgás, fejlettebb izomérzékelés, energiák kezelése, „KI” világába belépés ) megszilárdítása felé.
-,Klubunk szemszögéből.
 Történelmet írhattunk!  NÉGYEN  értek  be és ebből hárman egymagukban  a legnagyobb plénum előtt bizonyíthattak a legmagasabb szinteknél!   Az elmúlt 1 év amúgy is  bővelkedett kihívásokban, eseményekben, pl az  új saját üzemeltetésű Termünk elindítása:Oktogon Mozgás Akadémia, a Tigris  Dojo Honbu (központ).  Ezáltal számos új lehetőség  nyílt meg: külön edzések hajnalban és hétvégénként, saját zsákterem,  majd kettlebell edző, mediball oktató  stb, ezek hatása is most mutatkozott meg.
Magam szemszögéből:  minden tanítvány a Mestere tükre -mondják a régiek. A holtpontokból kijövet ismertem föl azokat a kis plusszokat ami hasznos , míg jópár mozdulatban azokat a negatívumokat-- amit lehet másképp magyarázok-- de magam is úgy csinálok. Sehol nem tudtam volna modellezni nekik ezt a terhelést, csak ITT!  Leírhatatlanul jó érzés volt viszont látni a MEGKÜZDÉST a szemükben, amikor kellett.   Aki ismer tudja, hogy elszánt vagyok és néha megszállottnak is tűnök, amikor a fejembe veszek valamit. Igy volt ez a nyolcvanas évek közepe-végén amikor elhatároztam kamaszként hogy egy jó „bunyós” karatés leszek. ’94 körül kitűztem hogy fekete öves mesterré és egy jó edzővé akarok válni. Pár évre rá , hogy nemzetközi szinten ismert versenyző leszek. Majd a kilencvenes évek végén , hogy saját klubot indítok amit egy erős fővárosi bázissá nevelek föl, késöbb saját edzőterememet is  megálmodva, de már több kihelyezett csoporttal közösen. Az elmúlt évtizedben ért hatások csak megerősitettek abban amit Shigeru nagymestertől tanultunk: minden fejben; az „elsö kreációban” dől el. Visszafelé kell terveznem, látnom az optimális végeredményt megvalósulva harmónikusan, és ezt leirva papirra vetve energetizálni szükséges! Nem ilyen sima dolog tudom: kellett hozzá iránymutatás.A Mester elmondása szerint 3 lépésben : belső tervrajz, séma, és szándék. Amúgy ennek a háromnak a szinkronba hozása maga is egy technika.
Most amikor már Senior versenyzőként is újra és újra pástra lépek (Bécs open 2011 és 2012) , érzem mekkora a felelőssége a Mesternek, hogyan edz , él,  és kezeli a változásokat. Aki úgy érzi már „jó vagyok” az ott meg is rekedt.
Kérdezték sokan ezt is : az elindulásra mégis mi hajtott belülről? A kihivás ize, és az igény hogy leteszteljem magamon, hogy működik amit tanitok. Én is rádöbbentem -érzem, hogy adott az „Idökapszulám”  ( a történelmen belül számomra adatott rövid idősáv) és  felfogtam, hogy a mozgásom megváltoztatásának  szinte korlátlan lehetőségei vannak, ha nyitott vagyok és felhasználom amit tanitanak még időben. Az elmém tudattartalmáért,  energiáim kezeléséért  CSAK ÉN VAGYOK a felelős!


Szövetség szemszögéből: olyan időket élünk amikor a változás maga az alap. Ez a közösség összeállt önkéntesen és elhatározta, hogy alázattal felépít valami „újat” a „régi” bázisán, ahol igyekszünk a minőségi forrásból tanulva, elsösorban magunkat megváltoztatva hatni a többiekre, és a követöinkre. A sikeres vizsgázóink-bizom benne-megfeleltek ennek az elvárásnak is.
Elmondhatom, hogy amikor 4 éve az elejére álltam a változásoknak és 3 éve   amikor radikálisan húztam egy vonalat és nekiálltam elmélyülten , alázattal tanulni, nem hittem , hogy ilyen gyorsan elszállnak ezek az évek, és hogy a sok apró lépés amit közösen tettünk meg, ily sokat jelent majd. 

Ennél a Mérföldkőnél szeretném megköszönni magam és csapatom nevében
-, Tóni Sihannak, - Mesteremnek- azt a sok éves türelmes precíz tanítást ,  törődést és bizalmat, no meg az  éles kritikáit…..nagyon kellett
 Ezen felül a  lehetőséget hogy István mesterrel és Shigeru nagymesterrel -mint egy igazán hiteles harcművész forrással--összehozzon minket, külön edzésekkel, szemináriumokkal és speciális képzésekkel együtt.
-,Karmazin Shihannak a sok  személyes segitségét,   javitásait, ösztönzéseit és a szervezetünk hátterét megalapozó vezetöi kvalitását
-,A sikeres vizsgázóknak a hitet és együttműködést még a legnehezebb időszakokban is,
-, SHSZ mestereinek, fightereinek  a barátságukat és néha jól célzott  kritikájukat


Ezt a fórumot kihasználva mondom el, hogy Klubunk a nyári szakmai és közösségépitö táborát a Velencei tónál tartja július 23-28 között. A tábor nyitott, lehetőség van együtt edzeni az új Senseiekkel is, és betekinteni csapatunk edzésmódszereibe, egy nagyon jó hangulatú társasággal közösen.
A következő szezoninditó KIHÍVÁS már itt van hamar: 24 órás Küzdőedzés és Tameshiwari 2012 szeptember 01-02 án az OMA Honbuban. részleteket a honlapunkon megtaláljátok.


egy idézet a végére: Változtasd meg a mozgásod és Megváltozik az Életed!
Irány a következö mérföldkő.....


OUS!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése